Mit érdemes tudni a Flat designről?

Mit érdemes tudni a Flat designről?

A flat design már évek óta vígan éli virágkorát. Talán te magad sem vagy tisztában pontosan a fogalom jelentésével! Viszont minden egyes ember, aki a mai modern társadalomban él, és használja az internetet, találkozik vele nap mint nap.

Annak érdekében, hogy ezt a sokak számára ismerősen csengő fogalmat tisztába tegyük, feltárjuk nektek mi is a flat design, hogyan alakult ki milyen előnyei és hátrányai vannak.

Mi a Flat design?

A flat design egy designtrend. Nem találhatók meg benne azok a jellemző elemek, melyeket a különböző grafikusok használnak annak érdekében, hogy a lehető legrealisztikusabb 3D-s hatást érhessék el. Ez a mai webdesignban is így van többnyire, viszont még annál is szimplább a dolog:  nincsenek jellemző árnyékolások, lekerekítések, transzparencia, vagy színátmenetek, ahogy animációk sem. 

A flat design ennek ellenére nem csupán a webdesignben vált elterjedtté:  rengeteg mai rajzfilmen, plakáton ugyanúgy megfigyelhető ez a jellegzetes stílus  .

A flat design, és a minimalista design nem össze keverendő . Valójában a flat design-az előbbiekből adódóan-egyfajta egyszerűségre, szimplicitásra törekszik, viszont egy olyan weboldal is alkalmazhat flat designt, ami nem minimalista. Ha például túl van zsúfolva felesleges elemekkel.

Eredetileg annak érdekében fejlesztették ki, a a weboldalaink a különféle képernyőméreteken egyaránt jól jelenjenek meg, sokkal könnyebb volt vele ezt a hatást elérni, mint a 3D hatást kihangsúlyozó szkeumorf stílussal. Az elterjedésének gyorsaságához hozzájárult, hogy  olyan cégek adták hozzá a nevüket, mint a Windows, Apple, vagy a Google  .

Az úgynevezett Flat 2.0 az a Flat továbbfejlesztett változata, lényege, hogy a Flat alapvető elemeit használja, de megjelenik minimális szinten az árnyékolás, kontraszt. Egy tipikus flat honlap található az alábbi linken

Mik az előnyei?

Mi az, ami miatt mégis azt lehet mondani, hogy egy jól bevált designtrend?

Flexibilitás

Ahogy már korábban említettük, sokkal jobban megfelel a mai mobilbarát követelményeknek. Más-más kijelzőméreteken a különféle képek hátterei máshogy jelennek meg. A különféle árnyékolások lehet, hogy 1200 px széles képernyőn jól néznek ki, viszont egy miniatűr okostelefonon ez nem feltétlenül van így.

Átlátható

Mivel a flat manapság minimalizmusra törekszik-manapság márpedig az egyszerű, letisztult weboldalak hozzák a legjobb eredményeket-ezért nagyon sikeresen alkalmazható abban az esetben, ha olyan weboldalt szeretnénk, ami  sok megrendelőt, feliratkozót, követőt hoz.

Alapvetően kiejelenthető, hogy UX design szempontból a Flat design az egyik lehető legjobb választás, annak konvencionalitása miatt. Ezért, ha azt szeretnénk, hogy a honlapunk igazán átlátható legyen, akkor ezt érdemes használnunk.  Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy erről hol tanulhatnánk, akkor iratkozzunk be egy UX designer képzésre

Modern

A manapság használt Bootstrap 4 keretrendszer, ami a készülő weboldalak vázát adja, szintén Flat design alapú. Figyeljük csak meg, hogy a gombok jellemző formái vajon ezt követik-e vagy sem:

Ezen felül, a jellemző rácsszerkezet, a kártyák, ami szintén ebben a CSS keretrendszerben található, ugyanúgy flat alapú.

A jellegzetes ikonok, melyek nagyon sok weboldalnak a részét képezik, szintén e szerint készülnek.

Kis méretű

A Flat design egyik előnye, hogy sokkal kisebb méretű alapból, ha a méretbeli helyfoglalásra gondolunk. Ez a weboldalak esetén bizonyosan igaz: a rengeteg animáció, árnyékolás, speciális effektusok sok stíluslapot igényelnek.

Viszont, ha általánosságban véve nézzük, akkor is igaz: ugyanis a Flat designnel készült  képek, portfóliók vektorgrafikát alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy kiváló marad a minőség a nagyítással is, ellenben a pixelgrafikával.

Egyszerű tipográfia

A Flat design, mivel formák terén is az egyszerűségre törekszik, nagyon könnyen olvasható, és értelmezhető. Nem jellemzik a csicsás, nehezen látható fontok: a szimplicitása, és az egyszerűsége az, ami igazán kiemeli rengeteg másik trend közül.

Miért lehet hátrányos a flat design?

Természetesen, mindennek vannak előnyei, és hátrányai. Melyek lennének azok a tényezők, amelyek alapján hátrányosnak mondhatjuk a Flat designt?

Nehezebb a használhatóság

Minden egyes weboldalnak az a legfőbb célja, hogy a lehető legtöbb konverziót hozza: feliratkozót, megrendelőt, üzenetküldőt. Ehhez márpedig nagyon fontossá válhat, hogy  a megfelelő, cselekvésre felszólító, kattintható elem teljesen világos legyen a felhasználók számára  . Lehetséges, hogy csak egy díszítőelemnek fognak nézni egy gombot, mert az nem különül el eléggé a környezetétől.

Kisebb a változtatás lehetősége

A változtatás, mint lehetőség nagyon fontos lehet egy cég előre haladása során. Amennyiben növekszik a termékkínálat, és a komplexitás, lehetséges, hogy a megfelelő szolgáltatásokat nem fogjuk tudni megjeleníteni egyszerű Flat design segítségével olyan egyszerűen.

Mi az a Flat 2.0?

A Flat design sok ember számára nem a legideálisabb, vagy legjobb megoldást jelentette. Ennek az az oka, hogy  teljes mértékben hiányoztak belőle olyan elemek, melyeket bizonyos szinten érdemes lehet használni  . A Flat 2.0 lényege, hogy az eredeti irányvonalat kicsit tovább terelve, egy olyan konstrukciót alkossunk meg, ami tartalmazhatja a hiányolt elemeket: már vannak benne árnyékolások, színátmenetek. Sokan nem is Flat 2.0-nak hívják, hanem a material deisgnnel azonosítják.

Flat, vagy Flat 2.0?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi az elterjedtebb manapság: a puszta Flat, vagy pedig annak a tovább vitt, 2.0-s verziója?

A mai weboldalakon inkább az utóbbi megfigyelhető: ez még megtartja a sima Flat előnyeit, és kifejezetten kedvez a reszponzivitásnak, ugyanakkor sokkal világosabbá teszi, hogy milyen elemek milyen funkciókat töltenek be egy adott oldalon. Ha megfigyeljük, a Bootstrap 4 is ezt követi: a különféle elemek minimális szintű árnyékolást azért használnak.

Ennek előde, a sima Flat leginkább kifejező vektorábrák esetén használt.

Ezt a cikket partnerünk, a Gremmédia írta.

Üzenet küldés

Töltsd ki az űrlapot és mi 24 órán belül válaszolunk neked!

Add meg a neved
Add meg az emailed helyesen
Add meg a tárgyat helyesen
Add meg az üzenetet helyesen