Miért félnek a webdizájnerek a weboldal hőtérképtől?

Miért félnek a webdizájnerek a weboldal hőtérképtől?

“Jaj, már megint jönnek a hőtérképpel, semmi érzékük a dizájnhoz!” - amikor valamelyik új ügyfelünk régi weblap készítőjével kell egyeztetünk a weboldal-átvilágítás után, sokszor hallunk ilyen dohogást. A hőtérképet csak a rugalmasan gondolkodó és felkészült weboldal készítők kedvelik. Sokan élik meg kritikaként, ha kiderül, hogy a térkép nem azt mutatja, amire ők gondoltak. Pedig ez csak egy hasznos információ, egyáltalán nem jelez hibát. Lássuk, hogyan használható ez a hatékony diagnosztikai eszköz.


Mit tud a weboldal hőtérkép?


A weboldal hőtérképet sokszor alkalmazzuk webes audit és honlap-átalakítás során. A megfelelő szoftverek képesek arra, hogy kövessék, a felhasználók hogyan jelenítik meg a weboldalt az eszközük képernyőjén, illetve hová kattintanak, gördítenek az adott lapon.


A gyakran olvasott és kattintott felületek a hőtérképen erős pirosak, az egyáltalán nem használt részek kék, fehér, sárga (ez mindig az adott programtól függ) színnel jelennek meg. A hőtérkép mutatja a kattintásokat is egy oldalon, láthatjuk, mennyi klikkelés volt egy gombon, linken, vagy hányan nyitották meg a képet nagyobb méretben.


A weboldal hőtérképe azt mutatja meg, hogy a valódi felhasználók hogyan dolgoznak az általunk elkészített oldalon.


Miért hasznos a weboldal hőtérkép készítése?


A weboldal hőtérképet általában weboldal-átvilágításnál használjuk. Megmutatja, hogy melyek az oldal legértékesebb felületei, vagyis mit látnak a legtöbben, akik az oldalra kattintanak. Az elemzésből kiderül, hogyan mozognak a felhasználók az oldalon, legrögetnek-e például egy-egy bejegyzés vagy szöveg aljára, esetleg középtájon abbahagyják az olvasást, és csak lent, a “call to action” gombnál kattintanak újra.


Általában ilyen jelenségeket keresünk a hőtérképen:


  • Melyik részét olvassák el a szövegeknek? Van-e olyan cikk, oldal, ahol nagyon gyorsan továbbgörgetnek? Ha több képernyői szöveg, tartalom van, mennyire alaposan nézik át az egészet? Van olyan rész, amelyiket mindenki átugorja?

  • Milyen funkciókat használnak a legtöbben? Kattintanak a szövegben elhelyezett gombokra vagy hivatkozásokra? Megpróbálják nagyobb méretben megnézni a képeket? Elkezdik kitölteni a kapcsolati formot?

  • Vannak-e hibák az oldalon? Vannak-e felesleges kattintások, például olyan szövegrészekre, amelyek első pillantásra linknek látszanak?


Ezekből az adatokból megtudható, hogyan lehet és érdemes egy meglévő honlapot úgy átalakítani, hogy kényelmesebben használható legyen. Ez már a UX dizájn, vagyis a felhasználói élmény tervezésének kérdése. Ha profi élményt adunk, mindenki jobban érzi magát.


Kell-e haragudni a hőtérképre?


Nem. Sokan, akik weboldal készítéssel foglalkoznak, támadásnak veszik, ha valaki a hőtérképre hivatkozva szeretné átalakítani az oldalukat. Az ő érvük általában az, hogy minden szabályt betartottak, ügyeltek a színekre és az arányokra is. És lehet, hogy ez valóban így van.


A hőtérkép nem arra hivatott, hogy megmutassa a dizájn HIBÁIT. Arra való, hogy megismertesse velünk, hogyan használják a látogatók a weboldalt valójában. Elképzelhető, hogy az oldal szép, minden szabályt betart, gyors és kényelmes is - csak éppen az oldalra érkezőknek egészen más ötleteik és szükségleteik vannak, mint amire a munka elején gondoltunk.


A weboldal átvilágítása során ezek az ötletek, információk felszínre kerülnek. Ezeknek megfelelően lehet alakítani és fejleszteni a weblapot. Ez viszont nem hibát jelez - egyszerűen csak olyan területeket, amelyekre ráfér egy kis ráncfelvarrás, tervezés.


Üzenet küldés

Töltsd ki az űrlapot és mi 24 órán belül válaszolunk neked!

Add meg a neved
Add meg az emailed helyesen
Add meg a tárgyat helyesen
Add meg az üzenetet helyesen