Honnan tudhatod, hogy kóklerre bíztad a honlapkészítést?

Honnan tudhatod, hogy kóklerre bíztad a honlapkészítést?

Nagyon megbízható! Hiszen a sógoromnak is ő csinálta a webáruházat, és szuperül működik! - sok honlapkészítésre kötött szerződés indul ilyen biztatóan. Az eredmény aztán… Hát, az már kérdéses. A weboldalkészítők és webáruház-építők piaca az évek során alaposan felhígult. Vajon ki lehet szűrni a kóklereket? Íme egy hármas lista, ami segíthet.

1. Nincsenek referenciái

Jó, ha a weboldalkészítést végző szakembered meg tudja mutatni a korábbi munkáit. Ez alapján látod, hogy milyen jellegű oldalakon, mekkora cégeknek, milyen összetettségű projekteket készített. Persze könnyen előfordulhat, hogy az “embered” nem tud saját, fizetős projektet felmutatni, hiszen még kezdő, esetleg korábban vállalati környezetben dolgozott, és a titoktartás miatt nem szeretné bemutatni az ügyfeleit. Ilyenkor érdemes megkérdezni, mi a helyzet a saját weboldalával…

A jó szakember legalább 2-3 oldalt vagy konkrét projektet meg tud nevezni, amelyik hozzá kötődik. Lehet, hogy nem teljes honlapot, hanem csak egy számodra kissé homályosnak hangzó részfeladatot emleget majd - de legalább egy ilyen minimumot várj el attól, akit beengedsz a cég életébe.

2. Nem ad számlát és nem köt szerződést

Abszolút no-go. Óvakodj azoktól, akik nem adnak számlát és kötnek szerződést veled, mivel a webfejlesztés egy összetett feladat. Ahhoz, hogy a weboldalad szabályosan működjön, egy sor dologra szükség van. Egy-egy hibának akár jogi következménye is lehet. Részletes szerződés nélkül nincsen hol reklamálni, nem tudod bizonyítani, hogy neked van igazad. Szükséged van a papírra.

A jó vállalkozó már a munka kezdete előtt tisztázza, hogy mit vállal, és milyen plusz költségekkel kell esetleg számolni. A szerződésben benne van, ki vásárolja meg a kiegészítőket, a tárhelyet, illetve a domainnevet, ki, miért felelős, kinek mi a feladata. Ha szabályosan működő és jogilag is biztos weboldalt szeretnél, mindenképpen ragaszkodj az üzlet “lepapírozásához”.

3. Nem tud válaszolni a kérdéseidre, ködösít

A kedvencünk a webáruház készítése. Ez a munka a webfejlesztés állatorvosi lova. Sajnos még ebbe a nagy odafigyelést követelő ágazatba is bekerültek az informatika Mekk mesterei, akik sokszor a legalapvetőbb kérdésekre sem tudják a választ. Ilyen például a:

  • Hogyan számítódik a szállítási díj, ha egy ember több terméket rendel?

  • Hogyan tudom megoldani, hogy az előleget is kártyával fizesse ki az ügyfél?

  • Mi történik, ha a termékek ára különböző szempontok szerint eltér egy csoporton belül?

Vannak persze kérdések, amelyekre nem lehet kapásból válaszolni, de ha kérdezel, a szakembernek legalább egy nyomokban helytálló válasszal rendelkeznie kell. Nem lehet minden kérést teljesíteni, és sokszor nincs is értelme mindennek. De valamilyen koncepcióval még ilyenkor is jó előállni.

Honlapkészítés – milyen a megfelelő partner?

A megfelelő weboldalkészítő nem csak létrehozza, de legalább egy rövid ideig üzemelteti is a honlapot. Tudja kezelni a váratlan helyzeteket, és vannak javaslatai jobb megoldásokra. Egy olcsó, papírok nélkül dolgozó “srác” nem fog tudni kisegíteni, ha gond van.

Szeretnéd, ha a webáruház és a honlap működése nem okozna fejfájást? Kérd ajánlatunkat ingyenesen! Segítünk gyros, profi gördülékeny megoldást találni.


Üzenet küldés

Töltsd ki az űrlapot és mi 24 órán belül válaszolunk neked!

Add meg a neved
Add meg az emailed helyesen
Add meg a tárgyat helyesen
Add meg az üzenetet helyesen