Hogyan lesz felhasználóbarát a weboldal?

Hogyan lesz felhasználóbarát a weboldal?

“Szeretnék egy egyszerű, felhasználóbarát weboldalt!” - ez a kérés nagyon sokszor hangzik el, amikor valakivel arról beszélgetünk, hogyan készítsük el a céges weboldalát. Amikor azonban a megvalósításra kerül a sor, nem mindig győz a józan ész. A jól megfogalmazott első igénynek gyakran már a következő lépésben támasztott igényeknek is ellentmondanak. Beszéljünk egy kicsit a felhasználóbarát weboldal kinézetéről és a dolog buktatóiról!

Kezdjük az elején!

A webdizájn világa folyamatosan változik. Ha megnézzük, hogyan néztek ki a weboldalak néhány évvel ezelőtt, láthatjuk, hogy már ennyi idő alatt is rengeteg változáson esett át az internet. Egy darabig a “dobozos” dizájn hódított: az, hogy a tartalmakat különböző táblázatokban, szakaszokban, boxokban lehetett megjeleníteni, hatalmas segítség volt az “ömlesztett” HTML lapokhoz képest.

A 3D-s hatású és mozgó weboldalak is sokáig tartották magukat. Valljuk be, ma is szívesen nézegetünk egy-egy érdekesebben felépített weboldalt. A legtöbb esetben azonban a túlságosan díszített, nagyon nagy igényű és bonyolult lapokat ma már elhagyja a közönség.

A flat design, vagyis a szinte minimálisra tisztított weboldal-megjelenés térhódításával a felhasználóbarát weboldalkészítés szintet lépett. Ma már azon van a hangsúly, hogy minél hatékonyabban mutassuk be a tartalmakat, minél tisztább, áttekinthetőbb formában jelenjen meg az információ.

Apróságok, de igenis számítanak

A flat design szerencsére segített abban, hogy eltűnjenek a zavaró és túltervezett megoldások. Ha szakemberre bíztuk a weboldal készítését az elmúlt néhány évben, akkor nagy valószínűséggel egy viszonylag felhasználóbarát felületet kaptunk. Ha vannak kétségeink, akkor érdemes weboldal-átvilágítást kérni. Ezt akár itt, a Webrollingnál is el tudjuk végezni.

Ilyenkor fény derülhet néhány apró, de zavaró hibára. Ilyen például a:

  • zavaros, következetlen oldalszerkezet

  • lassú betöltési idő

  • törött linkek

  • hiányzó funkciók

  • nem megfelelő a szövegezés

Szerencsére ezeket a hibákat néhány egyszerű ellenőrzéssel és beállítással még a legrosszabb állapotú, régebbi weboldalaknál is orvosolni lehet. A törött linkek központilag is átirányíthatók. A betöltési időt a megfelelő tárhely kiválasztásával és néhány dizájntrükkel hatékonyan lehet gyorsítani, minden más apróságot pedig könnyen pótolni tud egy hozzáértő szakember.


Mit várhatunk a felhasználóbarát weboldaltól?


Minél egyszerűbbek a honlapunk folyamatai, annál biztosabb, hogy a felhasználók hosszú távon is az oldalon maradnak. Az úgynevezett visszafordulási ráta (bounce rate) csökkentésével a honlapunk sokkal előrébb kerül a keresőben.

Egy-egy bonyolult folyamatnál, például egy webáruház esetében kiemelkedően fontos, hogy a felhasználók pontosan tudják, hogy mit várhatnak az oldaltól. Ilyenkor a felhasználóbarát weboldal kialakításán is múlik, hogy vajon vásárlók lesznek-e a látogatókból, vagy esetleg lepattannak a felhasználók.

A jól felépített oldalak minden szempontból eredményesen teljesítenek. Nem csak nagyobb forgalmat és több eladást generálhatunk általuk. Sokszor időt is spórolhatunk azzal, hogy a honlapon az ügyfél szabadon és önállóan elintézhet néhány feladatot. Ha lehetőséget adunk az önkiszolgáló működésre, akár plusz kollégák felvételét, az ő bérköltségeiket is megtakarítjuk.

Felhasználóbarát weboldalra lenne szükséged? Keress minket bizalommal, csapatunk készséggel áll rendelkezésre!


Üzenet küldés

Töltsd ki az űrlapot és mi 24 órán belül válaszolunk neked!

Add meg a neved
Add meg az emailed helyesen
Add meg a tárgyat helyesen
Add meg az üzenetet helyesen