Ezek a legfontosabb webáruház-statisztikák

Ezek a legfontosabb webáruház-statisztikák

Amikor valaki webáruházat üzemeltet, kétségkívül azért teszi, mert haszonra szeretne szert tenni. Ahhoz, hogy kiderüljön, mit lehet várni egy webshoptól, lehet-e fejleszteni és maximalizálni az ágazatban reálisan elérhető profitot, fontos jól felmérni a webáruház teljesítményét. Ebben segítenek a legfontosabb webáruház-stratégiák. Blogunkban most megmutatjuk, milyen számokat és trendeket érdemes figyelni, ha webáruház készítésére adunk megbízást. Nem mindegyik statisztika vonatkozik közvetlenül a webáruházra. Vannak olyan trendek is, amelyek első pillantásra nem függenek közvetlenül a webes teljesítménytől.


Hamar kiderülhet azonban, hogy ezeket a számokat is lehet internetes eszközökkel befolyásolni.


Látogatottsági adatok


Az egyik legfontosabb dolog: csak azok fognak bármit vásárolni az oldalon keresztül, akik valóban eljutottak oda. Ha kíváncsiak vagyunk a teljesítményünkre és a lehetőségeinkre, érdemes elsőként azt mérni, hányan látogatták meg az oldalunkat, és mennyire figyeltek ránk a látogatóink.


A napi látogatók száma megmutatja, hányan érkeznek az oldalunkra egy átlagos napon. Ha ezeknek a felhasználóknak a számát elosztjuk az összes vásárlás számával, megkapjuk, mennyire működünk hatékonyan, vagyis a látogatók mekkora részét tudjuk vásárlóvá tenni. Minél magasabb ez az arány, annál jobb.


A látogatók számának esetében érdemes megnézni, hogyan alakulnak a számok az idő függvényében. Ha sikerül megértenünk a tendenciákat, egy egészen érdekes kép alakulhat ki. Kiderülhet például, hogy mikor érkeznek a legtöbben az oldalra. Lehet, hogy egy Facebook-megosztás vagy egy reklám átmenetileg megdobja a látogatásokat. Jó kideríteni, melyik, milyen arányban képes erre.


A forgalom forrásai


A Google Analytics segítségével rengeteg adat mérhető. Láthatók a forgalmi források is, hogy hogyan és vajon ki igyekezett használni az oldalt. A főbb forgalmi források:


  • Organikus forgalom. Valaki beírta a webáruházad nevét a böngészősávba, és közvetlenül az oldalara jutott. Ilyesmi akkor szokott előfordulni, ha erős az offline marketinged. Ez a forgalom például egy szórólapkampány alkalmával vagy sajtómegjelenés után erősödhet meg.


  • Keresőforgalom. Valaki rákeresett egy kulcsszóra, és a Te oldalad jelent meg a találatok között, így rákattintott. Ez az egyik legértékesebb forgalmad, hiszen azt jelenti, valószínűleg választ tudsz adni egy kérdésre az ügyfelek számára. Win-win: ők okosodnak, neked több potenciális vevőd lesz.


  • Közösségi oldalakról származó forgalom. Igen, lehet tudni, ha valaki a Facebookról vagy például a LinkedInről érkezik. Ez megmutatja, mennyire sikerült jól a közösségi marketinged.


  • Közvetlen hivatkozásból származó forgalom. Ezek a látogatók többnyire úgy jutnak el az oldalra, hogy valahol rákattintanak egy, az oldalra vezető hivatkozásra. Ha ez gyakran megtörténik a látogatókkal, azt jelenti, nagyon jó hivatkozásokat építettél az oldalhoz.


Webáruház-statisztikák: a látogatók viselkedése


Webáruház üzemeltetése során az egyik legfontosabb dolog megismerni, hogyan viselkednek a látogatók az oldalon. Az elemzőeszközök meg tudják mondani, melyik oldalon keresztül lépett be hozzád a látogató (vagyis melyik oldalt látta meg először a honlapodról. Azt is meg lehet nézni, hová navigáltak látogatóid a nagyobb oldalak elolvasása, meglátogatása után, vagyis milyen utakat járnak be, mielőtt kilépnek vagy vásárolnak nálad.


Fontos szám a visszafordulási arány is. Ez a szám megmutatja, kik azok, akik valamilyen okból csak néhány másodpercet töltenek az oldalon. Az okok legtöbbször:


  • Lassú a weboldal.

  • Nem tartalmaz elég releváns információt bizonyos látogatók számára.

  • Nem elég jó a megjelenése.


A Webrolling csapata szívesen segít a számok értelmezésében és az első lépések megtételében. Gyors tárhellyel és felhasználóbarát megoldásokkal javítjuk a felhasználói élményt és biztosítjuk a teljes működést a legmagasabb látogatószámok mellett is.


Üzenet küldés

Töltsd ki az űrlapot és mi 24 órán belül válaszolunk neked!

Add meg a neved
Add meg az emailed helyesen
Add meg a tárgyat helyesen
Add meg az üzenetet helyesen