10 + 1 érv miért WordPress weboldala legyen vállalkozásodnak

10 + 1 érv miért WordPress weboldala legyen vállalkozásodnak

Egy vállalkozás beindításában döntő szerepet játszik az online megjelenés. A mai világban elengedhetetlen egy informatív és jól átlátható webes felület, ahol a látogatók könnyen megtalálják a keresett információkat. A WordPress weboldal azoknak a vállalkozóknak lesz jó megoldás, ahol számít a költséghatékonyság.

Mi is az a WordPress?

Nyílt forráskódú CMS rendszer, azaz content Management System. Ez magyarul annyit jelent, hogy tartalomkezelő rendszer. Egy ilyen szoftvernek a segítségével tartalmakat lehet létrehozni és kezelni a weboldaladon. Ha egy telefonszámot kell kicseréli ,vagy át szeretnénk írni egy szöveget az oldaladon, akkor nem kell fejlesztőhöz fordulni a művelet elvégzéséhez.

A nyílt forráskód annyit tesz, hogy szabadon felhasználható szerkeszthető és módosítható a program. Ami a legnagyobb előnye, hogy nagyon sokan fejlesztenek rá, például társadalmi munkában is. A szabadon felhasználhatóság kifejezetten a szoftverre vonatkozik, nem pedig a weboldalon megjelenített saját tulajdonú szövegekre és képekre.

1. A legnépszerűbb CMS rendszer

A legtöbb nyelven elérhető a WordPress, így nem csoda, hogy régóta vezeti a CMS-ek között a versenyt. Az újonnan készített weboldalak harmada WordPress rendszerben készül.

Miért jó a legnépszerűbb CMS rendszert használni? A legnépszerűbb rendszerrel foglalkoznak a legtöbben, erre készítik a legtöbb sablont, kiegészítőt és egyéb fejlesztéseket.

2. Olcsóbb, mint egy egyedi fejlesztésű weboldal

Talán ez a legkomolyabb érv, ami a WordPress mellett szól, de nézzük meg, hogy miért olcsóbb egy WordPress weboldal, mint egy egyedi fejlesztésű. A CMS rendszerek nagy előnye, hogy rendelkeznek Adminisztrációs felülettel, így ezt a fejlesztést már rögtön az elején megspóroljuk. Egy komolyabb admin felület fejlesztése több 100 ezer forintba is kerülhet.

A következő nagy előny a prémium sablonokban és kiegészítőkben található. Egy jobb designer 300 ezer forint alatt nem készít weboldal tervet. Természetesen egy sablon nem mindig ér fel egy grafikus munkájával, de ha jól választunk, akkor közel olyan eredményt tudunk elérni, mintha megbíztunk volna egy designer-t.

Azt hozzá kell tenni, hogy a designer csak egy tervet készít, azt egy fejlesztőnek le kell kódolnia, ami legalább annyiba kerül, mint a grafikus munkája. Sok kiegészítőt, azaz plugint készítenek a WordPress rendszerhez, így a fejlesztési munkákat egy fizetős vagy akár ingyenes plugin megvásárlásával és telepítésével sok esetben meg lehet spórolni.

3. Könnyen kezelhető felhasználói felülete van

Az adminisztrációs felületről már esett szó, hogy mekkora előnye ez a CMS rendszereknek. Azon felül, hogy rendelkezik egy ilyen adminnal a WordPress, egy olyan felületet kapunk, ahol nagyon könnyen ki lehet igazodni és mindent megtalálunk amire szükségünk van. Ha olyan fájlokat próbálunk változtatni az adminon keresztül, ami befolyásolhatja a rendszer működését, akkor figyelmeztet minket. Könnyen létrehozhatunk új oldalakat, bejegyzéseket, menüpontokat, ezeknek a használatához tényleg nincs szükség programozói tudásra!

4. Egyszerre több felhasználó is dolgozhat a weboldalon

Az adminisztrációs felületünkön különböző felhasználói jogosultságokat tudunk adni a munkatársainknak, így egyszerre akár többen is dolgozhatunk a weboldalon. Megadhatjuk, hogy milyen szerkesztői jogosultságokkal rendelkeznek az egyes felhasználók, milyen témában hozhatnak létre cikkeket és milyen funkciókat szerkesszenek az oldalon belül.

5. Gyors és biztonságos, ha odafigyelsz rá

A CMS rendszer legnagyobb kritikája, hogy lassú és nem biztonságos. Sajnos ezek a tulajdonságok egy egyedi fejlesztésű rendszerre is igazak lehetnek, ha nem lett kellően letesztelve és optimalizálva a fejlesztés.

Ami tény, hogy nagyon sok fájlból áll egy CMS rendszer. Kellő időt és energiát kell befektetni a készülő weboldalunkba, hogy ezeket a fájlokat optimalizáljuk és a biztonsági kockázatokat megszüntessük a WordPress rendszerünkben. Egy mezei felhasználó sok plugint telepít, sokszor olyat is, amit nem használ. Ezek a kiegészítők mind lassítják a rendszert és akár biztonsági kockázatot is jelenthetnek.

Egy WordPress szakember pár óra alatt olyan biztonságossá tudja tenni a weboldalunkat, hogy azt az egyedi fejlesztésű rendszerek is megirigyelnék.

6. Rengeteg sablon található hozzá

Szinte bármilyen témában találhatunk megfelelő sablont! A legnépszerűbb CMS rendszerhez készítik a legtöbb sablont. Egy jól kiválasztott sablonnal meg lehet spórolni egy komolyabb optimalizálást és grafikus bevonását is. Viszont, ha rosszul választunk, nagyon sok borsot tör majd az orrunk alá a kiszemelt sablonunk. Vásárlás előtt érdemes elolvasni a vásárlók kommentjeit, és a support hozzászólásait is.

7. A sablonok nagy része reszponzív, azaz mobilra optimalizált

Ma már nem kell kiemelni, hogy mennyire fontos a reszponzív kialakítása egy weboldalnak. Az emberek döntő többsége már mobiltelefonról intézi a netes vásárlásokat, telefonról néz utána mindennek. Szerencsére a sablonok nagy része már rendelkezik mobil barát kialakítással, vannak még olyan sablonok az interneten, ami sajnos nem így lett elkészítve, érdemes mindig letesztelni vásárlás előtt a kiszemeltünket.

8. Nagyon sok kiegészítő (plugin) van hozzá

Nagyon sok helyen olvasni, hogy a WordPress kezelése szerkesztése nem igényel szaktudást és programozási előképzettséget. Munkáink során, mi nagyon sok olyan pluginnel és sablonnal találkoztunk, ami komoly fejtörést okozott még nekünk is, hogy jól konfiguráljuk be.

Ha fizetős kiegészítőt vásárolunk általában a support fél éves támogatást biztosít és segít, ha probléma merül fel konfigurálás közben. Találkoztunk már olyan esettel is, ahol nem volt ilyen támogatás a kiegészítőkhöz. Jól körbe kell nézni, mert nagyon nagy a választék a WordPress kiegészítők terén.

9. Keresőoptimalizálásban, SEO beállításokban verhetetlen

A Keresőoptimalizálás az egyik legjobb látogatószerző eszköz az online marketing területén. A sikerhez elengedhetetlen, hogy weboldalunk Seo beállításai rendben legyenek. Ezeket a beállításokat Onsite Seo beállításoknak nevezzük. Egy jól beállított weboldalt a kereső robotok könnyen és hatékonyan fel tudnak térképezni, míg a rosszul elkészített oldalak nehézségekbe ütköznek és nem tudják elérni a kívánt eredményt.

A WordPress Seo beállítások terén verhetetlen. Több komoly bővítményt is készítettek, amik csak ezekkel a beállításokkal foglalkoznak. Egy egyedi fejlesztésű weboldal Onsite Seo beállításáért több 100 ezer forintot is elkérnek a fejlesztők, egy kis utánajárással ezt a költséget meg tudjuk spórolni magunknak. 

10. Nagyobb cégek is előszeretettel használják

A weboldalak közel 30 százaléka már WordPress rendszer alatt működik. Vannak olyan nagy cégek is, mint az eBay, a Coca-Cola és a McDonalds. Ha ezek a cégek letették a voksukat a legnépszerűbb keretrendszer mellett, akkor bárki nyugodt szívvel választhatja megfelelő szakértő bevonásával, mert ugye az egyértelmű, hogy ezeknek a cégeknek nem a szomszéd srác készítette a WordPress oldalt.

10 + 1. Tényleg nem kell hozzá programozói tudás?

Sok helyen olvasni, hogy a WordPress weboldalakhoz nincs szükség programozói tudásra, bárki el tudja készíteni saját weboldalát. Ez az állítás sajnos csak részben igaz. Abban az estben, ha egy nagyon jó sablont választottunk ki, ahol szinte csak a szövegeket akarjuk lecserélni és pár képet, akkor ez tényleg megoldható programozói tudás nélkül.

Viszont a tapasztalatunk azt mutatja, hogy a projektek 90%-ában bele kell nyúlni a sablonba, alakítani kell rajta, át kell szerkeszteni bizonyos részeket, ezeket pedig egy olyan ember, aki nem ért a kódokhoz, sőt nem ért a WordPress rendszeréhez, nem tudja elvégezni. Vannak olyan programozók, akik nem tudnak belenyúlni a WordPress kódjába, mert nincs benne tapasztalatuk és nem tudják hol kell keresni a különböző kódokat.

Üzenet küldés

Töltsd ki az űrlapot és mi 24 órán belül válaszolunk neked!

Add meg a neved
Add meg az emailed helyesen
Add meg a tárgyat helyesen
Add meg az üzenetet helyesen